Inne

Przepis na – ulubioną herbatę na zimę!

Nie pijam w ogóle kawy ale za to herbata to dla mnie obowiązkowy napój na okres jesienno-zimowy. W tym czasie wypijam jej tak dużo, że śmieję się, że zamiast krwi, w moich żyłach płynie herbata 😀 Uwielbiam dobrej jakości herbatę, ponieważ piję ją dla smaku. Taką dobrze zaparzoną według wszystkich procedur – pilnując temperatury i czasu parzenia. Najlepiej kiedy jest liściasta. Często herbatki ekspresowe, te z torebek są mega wyjałowione ze smaku i wartości odżywczych (tak, wartości, bo herbata bardzo zdrowa jest ;)) Za sprawą teiny wspaniale pobudza i podwyższa moje niskie ciśnienie. Robi to wolniej i bardziej długotrwale niż kawa, dzięki czemu lepiej się czuję. Do tego herbata zrobiona według tego przepisu jest idealna kiedy przemarźnięty/a wracasz do domu i chcesz się rozgrzać. Jeżeli wieczorami lubisz wyciszyć się i zatopić w dobrej książce, będzie to doskonała towarzyszka, która umili każdą lekturę. Jest przepyszna i niezwykle aromatyczna!

Składniki:

  • Dobrej jakości czarna herbata lub earl grey
  • plasterek pomarańczy
  • 2 goździki
  • szczypta, lub kawałek laseczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • starty plasterek imbiru lub szczypta imbiru w proszku

opcjonalnie:

  • plasterek cytryny
  • kilka owoców żurawiny
  • cukier lub słodzik

Sposób przygotowania:

Na dno kubka wsypujesz wszystkie przyprawy: goździki, cynamon, imbir, oraz kardamon. Napisałam, że dodajesz ich po szczypcie ale ilość możesz zmieniać w zależności od Twoich osobistych upodobań. Przyprawy powinny się zaparzyć razem z herbatą ponieważ wtedy oddadzą cały swój smak i aromat.

Do tej mieszanki wrzucasz torebkę herbaty lub susz w sitku w zależności co pijesz i zalewasz wrzątkiem. Pamiętaj żeby pilnować czasu parzenia i herbatę wyjąć po 3-5 minutach, ponieważ wtedy będzie miała najlepszy smak. Jeżeli herbatę przetrzymasz dłużej – zrobi się gorzka.

Do zaparzonej wraz z przyprawami herbaty dodajesz plasterek pomarańczy, opcjonalnie cytryny i żurawinę. Nie dodawaj ich podczas parzenia herbaty ponieważ susz z herbaty nie zaparza się w kwaśnym środowisku! ponadto wytwarzają się szkodliwe dla nas substancje.

Do smaku możesz napar odrobinę posłodzić. Ja używam do tego celu minimalnej ilości stewi ponieważ lubię przełamać tę naturalną gorycz jaką ma w sobie czarna herbata. I gotowe! Twoja herbatka jest gotowa do wypicia 🙂 Pyszna i aromatyczna, wprost idealna na chłodne jesienne, zimowe wieczory.

I jak Ci się podoba ten przepis? Często funduję taki napój moim gościom i zawsze jest dla nich miłym zaskoczeniem. Ma autentyczny smak, ponieważ wykorzystane są tutaj konkretne składniki, a nie sztuczne aromaty. Warto się trochę pobawić i czasem urozmaicić ten znany od wieków napój. Ja uwielbiam go popijać wieczorami, nadaje im wtedy fajny klimat 😉


Lubisz tworzyć takie mikstury? Czy raczej preferujesz gotowe mieszanki? 🙂
Wszystkiego dobrego!

15 komentarzy

  • Pingback: Ze mną się nie zestresujesz – planner na grudzień | MoonBird

  • Reply

    Kinga

    26 listopada 2017

    Idealna na chłodne wieczory. Rozgrzewająca. Będę musiała sobie taką zrobić! 😊

    • Reply

      Estera

      26 listopada 2017

      Dokładnie tak! Polecam spróbować 😉

  • Reply

    TosiMama

    19 listopada 2017

    Ja takich herbat niestety nie lubię. Nawet zimą.

    • Reply

      Estera

      21 listopada 2017

      Rzecz jasna, każdy ma swój gust 😉

  • Reply

    Agnieszka

    19 listopada 2017

    Taka herbatka jest idealna na chłodne wieczory – zapach i smak i ogólnie klimat 🙂 ja zwykle piję z miodem i cytryną, chetnie spróbuję czegos bardziej odkrywczego 🙂

    • Reply

      Estera

      21 listopada 2017

      Polecam wypróbować, jest naprawdę super 😀

  • Reply

    Marlena

    19 listopada 2017

    Herbaty pić nie lubię.Twoja ma jakiś taki hmmmm… Świąteczny aromat. Może wyprobuję. W domu mam wszystko oprócz goździkow i żurawiny.

    • Reply

      Estera

      21 listopada 2017

      Zapewniam, że bez goździków i żurawiny – nadal będzie miała super smak 🙂 Już sam imbir cynamon i pomarańcza robią robotę 😀

  • Reply

    Przemek

    19 listopada 2017

    Trochę dużo składników. Lubię wyrazisty skład, ale może i w tym jest sposób.

    • Reply

      Estera

      21 listopada 2017

      To fakt, jest ich może sporo ale wszystkie się fajnie ze sobą łączą 🙂 Ewentualnie zachęcam do eksperymentów i można uprościć nieco mieszankę. Cynamon+imbir+pomarańcza też jest super 🙂

  • Reply

    Mayka.ok

    19 listopada 2017

    Taką herbatkę to chętnie bym wypiła <3

    • Reply

      Estera

      21 listopada 2017

      Koniecznie wypróbuj! 😉

  • Reply

    Retromoderna

    19 listopada 2017

    Na pewno skorzystam. Lubię takie herbatki jesienią. 🙂

    • Reply

      Estera

      21 listopada 2017

      Polecam serdecznie 😉

Dodaj komentarz